Bij een loopgroep gaan, ja of nee? (+ een Poll)

We maken even een sprongetje terug in de tijd. Het is medio augustus 2014.
Ik ben net gestart met hardlopen. Mijn
eerste hardlopen spullen heb ik bij Decathlon Best gehaald. Maar dan?

Natuurlijk ga je fanatiek aan de slag. Maar naar de eerste fanatieke meters, merk je dat je conditie ver beneden het peil is. Ik heb volgens mij krap 50 meter gelopen, of ik ben al buiten adem.
Sowieso was het de eerste periode al knap, als ik überhaubt de één kilometer aan kan tikken. Laat staan dat ik die achtereenvolgens kan lopen haha.

Hardlopen doe ik niet alleen op het asfalt. Nee, ik ben ook fanatiek op facebook bezig met alle groepen te ‘liken’ die iets met hardlopen te maken heeft. Ik wil meer. Het liefst zo snel mogelijk! En ik ben niet echt iemand die graag alleen loopt. Je kunt me een luie loper noemen, die een stok achter de deur nodig heeft.
Uiteindelijk kom ik op de facebookpagina van ‘Hardlopen Breda e.o.‘. Want ja, ik loop hard en ik kom uit Breda. Soms hoeft het niet eens zo moeilijk te zijn ;).

Ik weet niet meer precies hoe of wat. Maar ik kom terecht bij een berichtje van Joëlle van Keppel. Iets over dat ze op proef begonnen was bij een loopgroep die ‘De MastbosRunners‘ heet. En dat was nogal goed bevallen zei ze. Waarna ik haar contacteerde om te vragen hoe en wat.
Nou weten de meeste van jullie wel hoe onzeker ik ben. Dus ik heb heel lang getwijfeld of ik dat niet moest gaan proberen. Want het hardlopen ging wel, maar niet van harte.
Uiteindelijk was de Bredase Singelloop voor mij de doorslaggevende factor (denk ik). Want dat was voor het eerst dat ik vijf kilometer aanééngesloten liep! En dat smaakte naar meer!

Nog erg onzeker een mailtje gestuurd naar de loopgroep train (Sietse Keun), dat ik wel een maandje wilde proberen. En meteen wat informatie gevraagd over waar ze precies trainde enzovoort.
Volgens mij ben ik in december 2014 daar op proef gegaan. Want ze trainde bij de fietsbrug van station Breda-Prinsenbeek. Afijn, het was dus meteen een pittige binnenkomer. En ik werd ook echt mega afgemat. Want ik ben van de categorie, gaan met die handel! Dus ik liep mezelf letterlijk voorbij. Ik wilde mezelf meten met de snelste. Koste wat het kost. Eigenlijk liep ik vooral tegen mijzelf (doe ik nog steeds hoor).

Na een maandje proeflopen, bij de loopgroep, heb ik besloten mijzelf op te geven en mezelf aan te sluiten bij de groep. Dat is nu bijna een jaar geleden!
Wat gaat dat jaar snel zeg!!! Het lijkt nog de dag van gisteren dat ik nog nat achter mijn oren aan de start stond van de Bredase Singelloop. Terwijl ik afgelopen weekend medaille nummer 8 in ontvangst mocht nemen. Diverse fun runs op mijn naam heb staan en wedstrijden zonder medaille heb gelopen.

Een klein deel van de MastbosRunners.

Wat voor mij persoonlijk de reden was om me aan te sluiten bij een loopgroep?
Ik ben niet iemand die de discipline heeft om alleen te gaan lopen. Vaak genoeg geprobeerd, maar dan haak ik al snel af. Want dan vind ik er weinig aan. Ook met muziek op trainen is niet echt weggelegd voor mij. Alhoewel ik vaak tijdens een wedstrijd wel muziek op heb staan.
De loopgroep is voor mij echt een stok achter de deur. Een reden om te gaan lopen. Want het is een super gezellige groep, leuke mensen, veel lol en je kunt je stilletjes aan ook gaan meten met je groepsgenoten.
Daarnaast wilde ik op een juiste manier leren hardlopen. De eerste runs die ik liep, eindigde vaak met last van mijn scheenbenen enzovoort. En ik wilde eens niet ergens aan beginnen, om vervolgens vroegtijdig met allerlei excuses af te haken (nadat je veel geld eraan hebt gespendeerd).

Kortom, ik loop bij een hardloop groep omdat het voor mij iets sociaal heeft. Bijkomend voordeel is dat je op een juiste manier leert hardlopen. Want ik kan oprecht zeggen, dat de loopgroep heeft bijgedragen aan mijn PR’s. Want ook al loop ik ze zelf, ik loop ze omdat mij is geleerd hoe ik moet lopen. En dat is alle uurtjes training (voor mij) meer dan waard geweest!

Mijn advies? Informeer eens rond in je stad of er loopgroepjes zijn. Vaak zijn er meer dan je denkt 😉
Kijk even bij welke groep je jezelf thuis voelt. Want ook al loop je individueel, een gezellige groep is meegenomen.
Een loopgroep is uitermate interessant als je net begint met hardlopen, maar ook voor ervaren lopers is het prettig. Want vaak is een loopgroep dusdanig ingedeeld, dat de training voor ieder niveau toegankelijk is.

Ik ga vanavond in ieders geval weer lekker met de groep trainen 😉

Groetjes,

Rimco

P.s.  Maar nu aan jullie de vraag.

2 reacties

Laat even iets van jezelf horen.