Race verslag: Warande by Night & Warandeloop (Deel 2)

Gisteren konden jullie al deel 1 van mijn race verslag lezen.
Daarom vandaag deel 2!

Warandeloop 5 km prestatieloop 

Al vroeg stapte ik in de auto om naar Tilburg te rijden. Vrouwlief ging samen met ons zoontje naar haar oma. Dus ging mijn broertje met mij mee, als tassendrager en supporter.


Voordat ik naar mijn broertje zou gaan, reed ik eerst naar het wedstrijdterrein om mijn startnummer op te halen. Deze werd niet per post verstuurd. En omdat ik niet op en neer wilde rijden naar Tilburg, alleen voor het startnummer, maar besloten deze op de wedstrijddag even op te pikken.

Om tien uur was ik bij mijn broertje. Even snel mezelf omkleden, spullen bij elkaar rapen en rustig richting de wedstrijd rijden. Om elf uur kwamen wij aan. Het begon lichtjes te regenen, maar ach, ik zou door de blubber moeten lopen. Dus een beetje extra regen zou ook niet zo’n groot verschil uit maken. Met nog tien minuten voor de start, besloten mezelf op te warmen. Vandaag was DE dag voor een goede tijd. Dus dan moet ik wel goed opgewarmd zijn.

Eenmaal de spiertjes opgewarmd te hebben en opgerekt, mijzelf richting het startvak begeven. Niet geheel duidelijk welk vak dat is, aangezien een deel klaar staat bij het smalle startvak en een deel bij het brede startvak. Ja, goed aangeven is een gave. Maar goed, uiteindelijk word er gezegd dat we naar het smalle startvak moeten. Gelukkig stond ik daar, dus kon ik enigszins ‘vooraan’ staan. Het startschot klinkt en iedereen gaat er als een haas vandoor! Ik besluit ook even een hoger start tempo te nemen, want ervaring leert dat er verderop een trechter komt. En daar wil ik niet stil komen te staan!

Maar, deze keer komt er geen trechter! Nou, dan maar tandje terugschakelen. Want het parcours is drassig en ik wil niet al mijn kruit in één keer verschieten. De eerste kilometer verloopt moeizaam. Pijn in mijn knie, en ik hoopte nog zo dat het voorbij was. Gelukkig neemt de pijn af en ik kan mijn tempo iets verhogen, zodat ik in mijn wedstrijd tempo kom. De daarop volgende kilometers verlopen redelijk, ondanks de drassigheid. Want het parcours is op sommige plekken echt ronduit slecht. Ik kijk op mijn horloge en zie dat een PR mogelijk is, maar die kans is gigantisch klein. Toch maar een tandje erbij doen, ik wil zo graag die PR verbreken. Mijn hartslag gaat omhoog en ik probeer hem met ademhalingsoefeningen een beetje lager te krijgen. In de hoop op het eind nog adem over te hebben voor mijn ‘handelsmerk’, de sprint.

Het einde van het parcours word drasseriger (dat is volgens mij niet eens een woord, maar goed). Ik kijk op mijn horloge, die PR gaat hem niet worden. Onder het half uur finishen word een opgave op zich.
De finish nadert, ik maak me op voor de sprint. Het is nat en ik wil niet te snel starten zodat ik op het eind mezelf alsnog stuk loop. En dan, ja ik ga. Iets in me zegt dat ik nu de sprint moet inzetten. Het publiek ziet me versnellen en besluit te roepen. Dat blijft een kicken gevoel! Maar dan, ik weet niet hoe ze het verzonnen krijgen. De trechter! Bij de finish, serieus? Inhalen is haast niet te doen, maar ik wil zo graag sprinten. Ik besluit me wat breder te maken en al “sorry” roepend mezelf langs andere lopers te wurmen. Eindelijk over de finish! Niet de finish die ik had gehoopt. Geen verbroken PR. Een illusie armer! Ik kijk voor een laatste keer op mijn horloge en zie 00:28:05 staan. Nee geen PR. Die heb ik tijdens de Tien van ‘t Oagje gelopen (00:27:50). Maar goed, dat was op asfalt en onder droge omstandigheden. Dus dan is 00:28:05 niet eens zo slecht. Dit was een trail parcours, dus in theorie (ja het is koffie dik kijken) zou ik mijn tijd redelijk hebben verscherpt! Dat is achteraf makkelijk zeggen, want ik baal gewoon als een dolle. Die paar seconde opgehouden worden bij de finish, was wellicht net teveel om een PR te lopen.

Vanavond de uitslag bekeken. En het word nog zuurder voor mijn gevoel.
Ondanks dat alle tegenslagen toch nog een 00:27:54 eruit geperst (wat raar is, want ergens anders staat 00:27:56 als finishtijd). Wat het zure gevoel is?
Op 5 seconde na (dan zou ik 1 seconde eraf hebben gesnoept) een PR gemist, onder totaal andere omstandigheden!
Ik weet het, het is een prestatie om trots op te zijn. Maar voor nu is het vooral heel zuur. Omdat, gezien alle omstandigheden, mijn PR verbreken echt een mogelijkheid was. Morgenvroeg, na een nacht goed slapen, zal ik het vast anders zien. Want als ik naar mijn statistieken kijk, heb ik me op ieder vlak flink verbeterd! Dus het is iets om op voort te borduren.

    

Resultaten:
Bruto tijd: 00:28:00
Netto tijd: 00:27:54
Netto snelheid: 5:35 min/km

Positie:
Overall: 70 / 169
Mannen: 51 / 77

Laat even iets van jezelf horen.