Review: Starshoe Breda

starshoetwitter_400x400Op 30 september ben ik naar StarShoe in Breda geweest. Ik liep al even met het idee om te laten controleren of mijn hardloopschoenen nog wel passend waren en of mijn schoenen in combinatie met mijn inlegzolen nog wel goed was.
Ik merkte steeds vaker op, dat ik tijdens het hardlopen het gevoel had dat mijn tenen iets te weinig bewegingsruimte hadden en ik schoof, met de hiel van mijn rechtervoet, heen en weer. Dus een check-up was leek mij een goede oplossing.

Om 10:00 uur had ik de afspraak staan voor een loopanalyse, dus met mijn hardloopschoenen en inlegzooltjes in de tas, ging ik richting StarShoe.
Ik werd vriendelijk welkom geheten en er werden eerst wat formaliteiten afgewerkt.
Formaliteiten? Ja, gewoon de standaard “hoe heet je, waar woon je” vragen. Ook werd er gevraagd hoe vaak ik hardloop, welke afstand gemiddeld, welk type ondergrond etcetera.
Na alles beantwoord te hebben, moest er eerst gekeken worden hoe ik op blote voeten liep. Ze hadden in de zaak 2 soorten ondergrond, een ‘gras’ ondergrond en een ‘asfalt’ ondergrond. Al gauw werd duidelijk dat ik van nature last heb van ‘overpronatie’.

Even voor de geïnteresseerden. Wat is overpronatie?

Men spreekt van overpronatie als de voet overmatig kantelt of kantelt op momenten waarop dit niet moet, bijvoorbeeld aan het eind van de standfase van de loopbeweging. De schoenen van een overpronator zullen extra slijtage vertonen aan de binnenkant van de hiel en onder de bal van de voet en vooral de grote teen.

Bron: http://www.hardloop-winkel.nl/

Nu duidelijk is dat ik in een natuurlijke loop last heb van overpronatie, wat doen mijn huidige hardloop schoenen (Niké Air Zoom Structure 18) in combinatie met mijn huidige inlegzolen? Dus hup, schoenen aan en even heen en weer lopen voor de camera. Vervolgens samen kijken wat er op viel. En met links bleef ik nog altijd iets teveel over proneren. Eerst even kijken wat er zou gebeuren met een kleine correctie van de inlegzool.
Nog steeds niet voldoende stabiliteit om het proneren te voorkomen.

Wat zijn de verdere mogelijkheden? Ik kon kijken voor andere schoenen die, in combinatie met mijn inlegzolen, wel voldoende stabiliteit zouden bieden. Of eventueel kijken welke aanpassingen zouden moeten gebeuren aan mijn inlegzolen, om alsnog voldoende te corrigeren.
Eerst maar eens mijn voeten opmeten. kijken of de schoen zelf nog wel goed is. Aangezien ik klachten had over knelling bij de tenen. En wat bleek, mijn hardloopschoenen waren maat 43, echter mijn voeten zijn maat 43 1/2. Dus ze waren enigszins aan de kleinere kant, wat de klachten zou verklaren. Ook werd mij gevraagd hoeveel kilogram ik woog. Hoeveel kg? Ja, blijkbaar heeft je gewicht ook invloed op je schoenkeus. Mijn Niké schoenen konden eigenlijk mijn gewicht (91kg :-$) niet aan! Had hier nog nooit bij stilgestaan, maar achteraf gezien best logisch.
Keus dus snel gemaakt, dan maar kijken welke schoenen voldoen aan de eisen om voldoende stabiliteit te geven.

Al gauw werden er wat schoenen uit het magazijn gehaald. En wat ik fijn vond, was het op basis was van stabiliteit, in plaats van uiterlijk. Want eerlijk is eerlijk, ik zou zelf in een zaak gaan voor de mooiste schoenen (ik weet het, zo slecht van mij). Maar vandaag liet ik alles over me heen komen en wilde ik gaan een goede schoen, niet voor alleen een mooie schoen. Paar 1 aan de beurt om te proberen (ik weet helaas niet meer welke schoenen ik geprobeerd heb). Deze zaten wel aardig, maar waren niet stabiel genoeg. Na het lopen, werd uitgebreid gekeken, aan de hand van videobeelden, hoe je liep op de betreffende schoenen. Daardoor vielen er een aantal schoenen af, waarna er weer wat andere schoenen erbij werden gepakt. Paar 2 en 3 zaten niet lekker rond mijn enkels, maar waren weer wel stabiel. En omdat ik nu echt een keer goede schoenen voor mijn voeten wilde, besloot ik verder te passen. Paar 4 zat lekker, liepen lekker en boden stabiliteit. Even weer de video bekijken en nog een keer heen en weer lopen. Ja, deze schoenen voelen goed. Ze zitten super confortabel, bieden stabiliteit, zagen er mooi uit en waren geschikt voor mijn gewicht. We have a winner! Het werd schoen nummer 4.

brooksbeast14

Schoen 4 was de Beast 14 van het merk Brooks.

Omdat ik zelf geen foto’s of filmpjes heb gemaakt, heb ik even een youtube filmpje toegevoegd over de werkwijze bij StarShoe, om jullie een indruk te geven van hoe een analyse in zijn werk gaat.

Meteen even gevraagd of ik mijn nieuwe schoeisel mocht inzetten tijdens de Singelloop van Breda, die diezelfde zondag zou plaatsvinden. Het kon, máár ik moest ze wel van te voren inlopen, want je wil geen problemen ondervinden van de nieuwheid van je schoenen. Want je hardloopschoenen moeten zich aanpassen aan je voeten, dus goed inlopen is een must. Mocht ik tijdens het inlopen denken, “dit gaat hem nog niet worden”, moest ik gewoon mijn oude schoenen pakken. Ook werd berekend, op basis van de afstanden die ik loop (tussen de 5 en 15 km), ik 2 jaar met mijn schoenen zou kunnen doen. Dat zou uitkomen op ongeveer 1200 km. Hoe meer km’s ik gemiddeld zou lopen, hoe sneller ik aan die 1200 km zou zitten, dus hoe sneller mijn schoenen aan vervanging toe zouden zijn.

Conclusie
Bij het verlaten van de winkel had ik een goed gevoel. Nu heb ik schoenen die passen bij mijn loopwijze, mijn gewicht en ze bieden goede stabiliteit. Je word op een professionele manier geholpen en je wordt bij de analyse betrokken. Ze laten je op een duidelijke manier zien wat waarom gebeurt en ze gebruiken duidelijke heldere taal. Wat ik vooral fijn vind, is dat ze iedereen gelijkwaardig behandelen. Dus of je nou een atleet bent of een beginner, je bent in hun ogen hetzelfde.

Wil je beginnen met hardlopen, dan is een goede schoen echt een must. Want alles staat en valt met je basis en dat zijn je voeten en schoenen. Dus geef liever net even wat meer uit aan degelijke schoenen, dan voorkom je mogelijkerwijs blessures of andere ongemakken.

Zou je ook een keer een loopanalyse willen doen, om te kijken of je schoenen nog wel voldoen? Of wil je gaan beginnen met hardlopen, maar weet je niet welke schoenen bij je passen? Dan zou ik StarShoe aanraden.

StarShoe Breda
Adres: Haagdijk 62, 4811 TV Breda
Telefoon: 076 521 0022
Website: www.starshoe.net

Telefonisch een afspraak maken is wel zo handig om teleurstelling te voorkomen (volle agenda bijvoorbeeld).

 

3 reacties

 1. Rimco, informatief verslag. Goed dat je langs bent gegaan voor een degelijk advies. Ik denk overigens dat je een typefout hebt gemaakt met het aantal kilometers op schoenen: 12.000 is wel erg veel. Ik loop tussen de 1.000 en 1.300 kilometer op een paar hardloopschoenen. Op de racefiets haal ik niet eens 12.000 kilometer.

  1. Hoi Adri,
   Je hebt helemaal gelijk, heb het meteen even aangepast.
   Het is nogal veel 12.000 km, denk dat je dan nogal Fred Flinstone erbij loopt qua schoeisel haha 😉

   Dank je voor je scherpte 🙂

 2. Pingback: Up close & Personal: Mijn hardloopschoenen | Rimco Runs

Laat even iets van jezelf horen.