Review: TomTom Runner Cardio

Op 7 november werd ik (en dat weten jullie natuurlijk allemaal) alweer 31 jaar. Dit jaar wist ik niet wat ik moest vragen, dus werd het heel gezellig geld ;).

Het bij elkaar gespaarde verjaardag geld wilde ik zinvol benutten. Namelijk voor een nieuw sporthorloge.

Mensen die mij al even volgen, weten dat ik eerst mijn rondjes liep met de Nike+ Sportwatch van TomTom.
Op zich een leuk horloge, maar ik miste toch iets. Ik vond het leuk mezelf te kunnen ‘meten’ met andere Nike+ ‘vrienden’. Maar echt veel informatie over hoe ik zelf liep, ja die kreeg ik niet echt.

Oké, een nieuw horloge. Maar welke? De markt heeft heel wat te bieden. Wat zoek ik eigenlijk precies? Welke eisen stel ik aan een nieuw hardloophorloge?
Sowieso moet het horloge GPS hebben. Gewoon omdat ik dan mijn tijden op hetzelfde traject kan vergelijken. Budget is ook een super belangrijke factor. En het liefst een ingebouwde hartslagsensor. Op mijn Nike+ horloge had ik een Polar hartslagband. Maar die zat regelmatig niet prettig. Soms viel dat signaal gewoon weg, waardoor je volgens de gegevens soms geen hartslag had. Als liefhebber van The Walking Dead vind ik dat gegeven wel grappig. Maar voor inaccurate data heb ik hem niet aangeschaft.

Ik had vooraf een paar modellen op mijn lijstje staan:

 • Polar M400
 • TomTom Multi-Sport
 • Garmin Forerunner 220
 • TomTom Runner Cardio
 • TomTom Runner

Over de Polar M400 heb ik veel goede verhalen gehoord. Een vriendin van mij (Angie van Running with Nestor) heeft deze, en is daar zeer tevreden over. Dit horloge is naast een sporthorloge, meteen ook een activity tracker. Dat zou dus betekenen dat ik twee vliegen in één klap zou slaan. En op basis van wat haar ervaringen met de M400 zijn, stond deze op mijn lijstje.
Dan de TomTom Multi-Sport. Deze had ik eigenlijk op mijn lijstje staan omdat het gewoon een zeer uitgebreid horloge is. Echter doe ik niet aan baantjes trekken of fietsen op een race-fiets. Dus zou ik hem alleen genomen hebben om het hebben.
De Garmin Forerunner 220. Ja, over Garmin hoor ik ook alleen maar lovende verhalen. Dit model heeft weliswaar geen ingebouwde hartslag sensor (net als de Polar M400). Maar daar zou ik eventueel nog mee kunnen leven.
Van TomTom had ik ook nog de gewone Runner op mijn lijstje staan, maar gezien de capaciteiten van de andere twee modellen van TomTom, viel deze al snel af.

Waarom ze zijn afgevallen.
De Polar M400 is afgevallen vanwege het feit dat hij geen ingebouwde hartslag sensor heeft. Niet dat dat een vereiste was, maar de overige had dat wel. Dus was toch geneigd om voor één te gaan MET ingebouwde sensor. Daarnaast was het sharen van data voor mij te beperkt. Polar deelt zijn data met het door hun geleverde software genaamd Polar Flow. Opzich niets mis mee. Maar aangezien ik al een Nike+ account heb, is het ook fijn als je alle data kunt behouden. Daarnaast wilde ik OF Endomondo gaan gebruiken, OF Strava. Dus dan zou het niet handig zijn.

Dan de Multi-Sport. Heel eenvoudig, ik zwem geen baantjes en ik fiets niet op een race-fiets. De prijs is dan vrij hoog voor functies die je toch niet gebruikt, of gaat gebruiken. Oké , hij is slechts 20 euro duurder dan de Runner Cardio. Toch vind ik dat zonde van die twee tientjes extra.

Ondanks dat Garmin hoog staat wat betreft hun sporthorloge’s. Ik vind de prijzen voor mij persoonlijk wat aan de hoge kant. Ondanks dat stond de Forerunner 220 toch op mijn lijstje. De reden dat het deze niet is geworden, is het ontbreken van een hartslagmeter (ingebouwd) en je kon je data niet gebruiken om tegen jezelf te lopen. En ja, ik ben iemand die soms prestatie gericht wil lopen. Dus dan is dat wel een handige functie om te hebben.

Dus uiteindelijk hadden we een winnaar!!!
En dat was……………………

De TomTom Runner Cardio.
Ja eigenlijk was dat al geen verrassing meer haha.

Dan het eerste gebruik. Wat mij opvalt is hoe lekker het horloge zit!
Het horloge voelt prettig aan, ook als je hem gewoon zo draagt.
Verder is hetgeen er bijgeleverd word vrij beknopt:

 • Een bureaulader
 • Beknopte handleiding
 • Het horloge

Op zich niets mis mee. Al merk ik wel dat ik een handleiding mis. Althans, een uitgebreidere handleiding. Normaal vind ik het wel uit gaande weg, maar dan weet je dat je nog een handleiding achter de hand hebt. Echt missen missen doe je de handleiding niet, het horloge spreekt voor zich. Alles is heel eenvoudig in te stellen. Alleen zo ongeduldig als ik ben, helemaal over de Nederlandse taal heen gekeken. Dus het horloge heeft heel even in het Engels gestaan haha.

De bediening is eenvoudig en super uitgebreid. Maar daar kom ik snel op terug met een aparte blog.

 

 

Wat daarnaast opvalt, is de ingebouwde hartslag sensor.
Ze meten je hartslag door middel van een bepaald kleur licht te schijnen op je bloedvaten. Hoe of wat precies weet ik ook niet, maar het werkt. En daar gaat het om. Het komt erop neer dat het licht word terug gekaatst door je bloedvaten. En door het kloppen van je vaten, meten ze je hartslag.

Als laatste bespreek ik even het ‘share’ gedeelte. Wat zo fijn is aan de Runner Cardio, is dat het op vrijwel ieder fitness applicaties werkt. Zelf gebruik ik Nike+ (leuk om de fuelpoints), Endomondo (super uitgebreid) en Strava (eveneens super uitgebreid). En TomTom werkt op al deze app’s, en daarnaast ook nog op andere app’s! Daarnaast hebben ze ook hun eigen applicatie genaamd TomTom MySports.
Om aan te geven op welke app’s de Runner Cardio werkt:

 • Endomondo
 • Jawbone App
 • MapMyFitness
 • Nike+ app
 • Runkeeper
 • Strava
 • TomTom MySports

Op welke platforms je het deelt kun je vooraf instellen. De rest gaat automatisch. En binnen die platformen kun je ook nog bepalen of je iets via Facebook en/of Twitter wil delen. Dus met heel weinig stappen, kun je heel wat mensen deelgenoot maken van jouw hardloop sessies.  Kortom, de mogelijkheden zijn haast eindeloos te noemen.
Daarnaast zijn er ook nog losse horlogebandjes beschikbaar, dus je bent niet gebonden aan één kleur ;).

Is er ook iets aan te merken? Jazeker.
Wat ik wel miste in de beknopte handleiding, was hoe je een sessie beëindigd. Want dat is wel onduidelijk. Maar gelukkig hebben we Google die raad weet haha.

Omdat ik zo lief ben, heb ik hier voor jullie de NL handleiding voor de TomTom Runner & Multi-Sport Cardio. Dat scheelt jullie een hoop zoekwerk.


Hieronder vindt je de Nederlandse handleiding in zowel HTML als in PDF.


 

Al met al is het een super geschikt horloge voor iedere hardloper. Ik ben er in ieders geval super blij mee!
Het heeft super veel functies, maar daar kom ik later nog op terug. Want als ik die allemaal zou moeten omschrijven in deze blog, dan word het een NOG langer verhaal dan het nu al is.

De pluspunten.
+ Super veelzijdig horloge.
+ Ik vind hem verrassend prettig zitten.
+ Hij is te gebruiken op meerdere app’s.
+ Ingebouwde hartslag sensor.
+ Super eenvoudig te bedienen met één knop!
+ Losse polsbandjes beschikbaar.

De minpunten:
– De beknopte handleiding is op sommige vlakken TE beknopt.
– Helaas geen ingebouwde activity tracker.

Zelf heb ik hem gekocht bij Coolblue, maar dat was meer omdat ze daar veel verschillende horloge’s aanboden. En de Runner Cardio was ook nog eens mooi geprijst, binnen mijn budget.

Hopelijk heb je iets gehad aan mijn review. Tips of aanmerkingen zijn altijd welkom.

Groetjes,

Rimco

P.s. Deze post is zonder enig commercieel belang geschreven, ik wilde graag mijn ervaring als gebruiker delen met jullie.

Een reactie

 1. Ik blijf een Garmin Forerunner fan. En ook met Garmin Connect kun je heel makkelijk je runs delen via Nike+ en Strava en vast met nog meer platforms. Veel plezier met je TomTom

Laat even iets van jezelf horen.