Up close & Personal: Mijn hardloopschoenen

In de ‘rubriek’: Up close & personal, wil ik dieper ingaan op mijn hardloop gear. Welke schoenen draag ik? Waarom draag ik juist dat model? En hoe zit het met loopshirts? Of loopbroeken? Wat draag ik juist als het warm is, of als het koud is? Daar ga ik het over hebben :D.
En we trappen af met de basis. Mijn hardloopschoenen.

Paar schoenen #1

Het is augustus 2014. Ik kom met mijn gezin terug van vakantie in Frankrijk en ik besluit spontaan dat ik wil gaan hardlopen. Gewoon lekker meters maken in de buurt. Alleen ik heb geen hardloopspullen. En zo impulsief als ik ben, er moeten hardloopspullen komen. Paar dagen later ga ik samen met mijn vrouw naar Decathlon in Best. Er gaat een sport wereld voor mij open! Al die spullen! En die prijs! Dus al gauw loop ik als een kind in een snoepwinkel rond. Uiteindelijk haal ik daar mijn eerste ‘echte’ hardloopschoenen. Waarom ik echte tussen aanhalingstekens zet? Vergeleken met de toppers, stellen deze schoenen weinig voor. Maar ze zijn wel gemaakt om te gaan hardlopen ;).

Ik heb het over de Kalenji Ekiden 200.

Kalenji Ekiden 200
Kalenji Ekiden 200

Op deze schoenen heb ik mijn allereerste Bredase Singelloop gelopen. En volgens mij ook de Warandeloop in Tilburg. Om te beginnen waren ze heel goed. Echter merkte ik, al vrij vlot, dat de schoen nogal een harde zool heeft. En ik als beginnend hardloper, zonder ook maar enige training en in combinatie met een verkeerde looptechniek, kreeg last van mijn knie en schenen. Dus uiteindelijk liep ik bijvoorbeeld 5 kilometer. Maar moest daarna mijn benen wel lang laten herstellen.

Paar schoenen #2

Ten tijden van de Kalenji Ekiden 200, begon ik ook te lopen bij de Mastbosrunners. Ik kon maar niet meekomen met de rest. En de trainingen ervoer ik als super zwaar. Vervolgens ook mijn lichamelijke klachten bij de looptrainer neergelegd, en die adviseerde mij om eens te gaan kijken voor andere schoenen. Oké, ik wilde door blijven gaan met hardlopen, dus ik besloot te gaan shoppen voor andere schoenen.

Rimco en shoppen voor andere schoenen houd het volgende in:

 • Rimco gaat naar hardloopwinkel (in dit geval Runshop Greg van Hest).
 • Vraagt voor nieuwe schoenen.
 • Is vrij ongeduldig en laat zich snel omlullen.
 • Koopt zonder echt te proberen dure schoenen.

En zo kwam ik aan paar nummer 2: Nike Air Zoom Structure 18.

Nike Air Zoom Structure 18
Nike Air Zoom Structure 18

Op deze schoenen heb ik de meeste wedstrijden gelopen. Alleen voelde ze een beetje krap bij de tenen. Dat is opzich niet zo erg bij korte afstanden. Maar bij langere afstanden, niet aan te raden! Uiteindelijk heb ik het helemaal aan mezelf te danken. Want ik had net zooltjes laten maken bij een podotherapeut. Dat loopt sowieso al anders. Daarnaast heb ik schoenmaat 43 1/2 (kwam ik bij paar nummer 3 achter), en is dit paar maat 43. Dus je hebt al een schoen die een halve maat te klein zijn, in combinatie met zooltjes die ook wat dikker waren dan de standaard zolen.
Het zijn absoluut geen slechte schoenen, begrijp me niet verkeerd. Maar ik heb het gewoon niet slim aangepakt.
Tegenwoordig dienen deze schoenen als mijn sportschool schoenen. Maar dan zonder mijn zooltjes haha. En lange afstanden op de loopband doe ik ook niet ;).

Paar schoenen #3

De krappe Nike Air Zoom Structure 18 begon zijn tol te eisen. Ik wilde langere afstanden lopen, maar dat lukte me zo echt niet. De zoektocht naar andere hardloopschoenen begon. Maar deze keer zou ik het goed doen! Niet halve bak werk. Ik ging naar Starshoe in Breda. Daar heb ik een loopanalyse laten maken. Voeten laten doormeten. Vragen beantwoorden. En schoenen proberen! Uiteindelijk bleken dus mijn Nike’s een halve maat te klein te zijn. Plus voor iemand van mijn gewicht (destijds), was de schoen niet geheel geschikt. Ik woog toen 94 kg, maar daar was die schoen niet voor gebouwd. Dus ik moest nu een schoen hebben met EN de juiste maat EN voor mijn gewicht. Wat ik nu ook anders heb gedaan, lopen, lopen en nog eens lopen. Flink wat druk op mijn voeten zetten, om te kijken wat de schoen doet.

En daarmee komen we (tot op heden) bij mijn huidige paar schoenen: Brooks Beast 14.

Brooks Beast 14
Brooks Beast 14

Deze schoen heeft extra versteviging aan de binnenkant van de voet. Daarnaast stabiliseert de schoen ook nog mijn enkels (ook al een heikel punt…ik heb vrij zwakke enkels). En het belangrijkste, ze zitten als gegoten. Wanneer ik deze schoenen aantrek, voelt alles gewoon super. Ook op lange afstanden voelt het gewoon prettig. En de demping is voor mij precies goed. Of ik nou op mijn middenvoet land (zoals men tegenwoordig zegt dat je moet lopen), of op mijn hiel (soms doe ik dat nog wel eens, op lange afstanden), ik heb naderhand geen last van mijn schenen, enkels of knie (althans minder erg haha).

Tot nu toe heb ik dus 3 paar schoenen gehad. En ik wil absoluut niet beweren dat de één beter is dan de ander. Nou ja, dat is natuurlijk wel zo. Maar met z’n drieën hebben ze er wel voor gezorgd dat ik de loper ben, die ik nu ben.

Welk onderdeel van mijn hardloop gear willen jullie de volgende keer besproken hebben?
Zeg het even als reactie op deze blog ;). Sowieso zijn reacties altijd welkom :D.

Groetjes,

Rimco

P.s. volg je mij al op Facebook voor extra nieuws?

6 reacties

 1. Ik zou wel eens willen weten waarom hardlopers van die mega strakke broeken (en zelfs speciale onderbroeken) aan hebben en wat t verschil is met n gewone jogging?

 2. Herkenbaar… Alleen hier dan met bergschoenen… Ook zo’n gezoek 😉
  En naar je antwoord op de vraag die vivian hierboven stelt ben ik ook wel nieuwsgierig naar 😉

  1. Momenteel krap de 200 km gehaald. Echter gok ik dat ik met deze wel veel meer ga lopen, aangezien ik er nu al bijna 200 km op heb zitten op mijn Brooks. Vaak moet je je hardloopschoenen iedere 1200 km vervangen (wist jij al, was meer voor de andere lezers 😉).

 3. Pingback: Review: HOKA One One Clifton 2 & Vanquish 2 | Rimco Runs

Laat even iets van jezelf horen.