Wat is de Cool Challenge?

De Cool Challenge is 30 dagen lang koud (af)douchen.Van 1 januari tot en met 30 januari, iedere dag 60 seconden onder de koude douche.
Het maakt niet uit wanneer je dit doet, zolang je maar met koude water eindigt. Bijvoorbeeld ter afsluiting van je ‘normale’ douche.
Wil je niet dagelijks douchen? Dan ga je alleen onder de koude straal staan wanneer je wel doucht.

Eerst even dit: heb je ernstige hartklachten of longproblemen? Vraag dan aan je arts of het wijs is om koud te douchen. Zonder toestemming van je arts is het niet slim om koud te gaan douchen.

Dat ga ik dus proberen. Want normaal douche ik met een temperatuur van ongeveer *schaam* 38 graden Celsius.
Maar waarom zou je koud gaan (af)douchen? Op de site van Sportrusten.nl staat een heel artikel hieraan gewijd.
De directe link naar het gehele artikel vindt je hier. Maar mocht je het in een notendop willen lezen. Hier 5 reden om koud te douchen.

 1. Je activeert je vetverbranding.
  Dat je met hardlopen je energiezuinige vetten aanspreekt is natuurlijk mooi. Van die energievoorraad heb je meer dan genoeg. Door koud te douchen voor je gaat lopen activeer je de vetverbranding al voor je begint met trainen.
 2. Goede doorbloeding.
  Door koud te douchen vernauwen je bloedvaten. Hierdoor gaat je bloeddruk omhoog en je bloed wordt ‘krachtiger’ door je lijf gepompt. Is de koude douche afgelopen? Dan zakt de bloeddruk weer, maar de doorbloeding blijft beter.
 3. Geeft energie.
  Een koude douche verkwikt op een aangename manier. Het is even wennen, maar als je ’s ochtends een dot energie wil hebben, dan is een koude douche beter dan koffie. Koude-expert Linda Koeman zei zelfs: ‘Man, je krijgt er niet alleen energie van. Je kunt de hele wereld aan.’
 4. Je hebt het minder koud in de winter.
  Door te trainen met kou heb je het in de winter geheid minder koud. Zo kun je door de koude douche nu, ook in februari prima buiten hardlopen.
 5. Het is goed voor je huid.
  Ik had er vooraf geen seconde bij stilgestaan, maar door de koud te douchen verandert je huid. Het blijkt veel voor te komen: je huid wordt gladder en strakker.

Mocht je na dit alles ook zin hebben om mee te doen aan de challenge. Kijk dan voor meer informatie en/of jezelf aan te melden op CoolChallenge.nl.

Laat even iets van jezelf horen.